Mida teha uimastamis- või mürgistamiskahtluse korral?

Kui tunned, et sinu elu või tervis on raskete mürgistusnähtude tõttu ohus (nt. halb enesetunne, teadvuse- ja selgusekaotus, liikumisvõimetus), siis helista 112.

Tervisliku seisundi halvenedes helista 112 või pöördu kohe vältimatu abi saamiseks erakorralise meditsiini osakonda (EMO). EMOs võetakse ravivajaduse hindamiseks uriiniproov. Võid paluda, et seda säilitatakse laboris, kui kahtlustad et sind on uimastatud või mürgistatud. Selle palve võivad esitada ka sinu lähedased.

Pärast proovi andmist pöördu võimalikult ruttu politseisse ja tee avaldus. Politsei toimetab uriiniproovi Eesti Kohtuekspertiisi Instituuti analüüsimiseks.Ülioluline on kiiresti anda uriiniproov. Näiteks GHB säilib veres ühe tunni. Uriinis kõige rohkem 12 tundi.

Kui kahtled, kas peaksid EMOsse pöörduma

Perearsti nõuandeliinilt 1220 saad küsida nõu, kuidas tuleks käituda.

Kui soovid mürgistusteabe infot

Asjakohast infot ravimite, narkootiliste ainete ja muude mürgistusjuhtumite kohta saab Mürgistusteabekeskuse infoliinilt 16662.

Kui sinu mürgistusnähud ei ole nii rasked, et vajad viivitamatut abi

Kui sinu mürgistusnähud ei ole nii rasked, et vajad viivitamatut meditsiinilist arbi, tasub pöörduda perearsti vastuvõtule tervisekontrolliks, meditsiiniliseks läbivaatuseks ja uriiniproovi andmiseks. Perearsti juures antud uriiniproob saab tasulise teenusena lasta analüüsida tööpäevadel Kohtuekspertiisi Instituudis.

Kui soovid, et politsei uuriks juhtunut ning sinu mürgistusnähud ei ole nii rasked, et vajad viivitamatut ravi, pöördu politseisse. Politsei saav samuti uriiniproovi võtta, mida hiljem analüüsitakse Kohtuekspertiisi Instituudis. Analüüs on tasuta kui politsei alustab menetlust. Lisainfo politsei.ee.

Kui soovid välja selgitada uimastavate või mürgistavate ainete organismis, ent ravi ei vaja, võid minna Kohtuekspertiisi Instituuti. Analüüs on tasuline, kui teostamist ei telli politsei. Lisainfo ekei.ee.