Mootorsõidukijuhi tervisetõendi taotlemine

Tervisetõend on dokument, mis tõendab tervisetõendi taotleja terviseseisundi vastavust soovitud kasutusala(de) tervisenõuetele. Tervisetõendi kehtivuse kaotamisel ei ole teil õigust mootorsõidukit juhtida.

E-tervisetõendi saamiseks tuleb eelnevalt täita enda kohta tervisedeklaratsioon aadressil www.digilugu.ee ning seejärel palume broneerida aeg perearstikeskusesse. Tegemist on tasulise teenusega (vt. hinnakiri).

Vastuvõtule tulles võtke kaasa isikut tõendav dokument ja prillid või läätsed, kui te kasutate neid sõiduki juhtimisel.

Perearst tutvub tervisedeklaratsiooniga ja hindab, millised vajalikud uuringud on vaja veel teha. Kui täiendavaid uuringuid vaja ei ole, siis teeb väljastaja otsuse ja edastab selle tervise infosüsteemi. 

Tervisetõendi kehtivus

Juhtimisõiguse taotleja läbib mitte varem kui kuus kuud enne mootorsõidukijuhi koolituse algust ja mootorsõidukijuht läbib perioodiliselt tervisekontrolli, mille käigus tehakse kindlaks tervisekontrolli läbija terviseseisund ja sobivus mootorsõidukit juhtida.

Mootorsõidukijuht läbib tervisekontrolli korral iga kümne aasta järel juhiloa vahetamisel või järgmise tervisekontrolli tähtpäeva saabumisel kui talle on väljastatud AM-, A-, B-, T-kategooria ja A1-, A2-, B1-alamkategooria mootorsõiduki ja BE-kategooria autorongi juhiluba.

Mootorsõidukijuht läbib tervisekontrolli korral iga viie aasta järel juhiloa vahetamisel või järgmise tervisekontrolli tähtpäeva saabumisel kui talle on väljastatud C-, D-kategooria ja C1-, D1-alamkategooria mootorsõiduki ning CE-, DE-kategooria ja C1E-, D1E-kategooria autorongi juhiluba.

Iga viie aasta järel peavad tervisekontrolli läbima:

  • üle 65-aastased A-, AM-, B- ja BE-kategooria ning nende alamkategooriate mootorsõidukite ning T-kategooria traktori ja liikurmasina juhid;
  • C-, CE-, D- ja DE-kategooria ning nende alamkategooriate mootorsõidukite, B-kategooria takso ning A-, B- ja C-kategooria alarmsõidukite juhid ning juhtimisõiguse taotlejate ja mootorsõidukijuhtide õpetajad.

Tervisetõendi kehtivuse lõppemisel või järgmise tervisekontrolli läbimise tähtpäeva saabumisel tuleb esitada Transpordiametile uus kehtiv tervisetõend, vastasel korral peatub juhtimisõigus. Tervisetõendi kehtivust saab kontrollida e-teeninduses.

Arstid väljastavad alates 1. aprillist 2015. aastast vaid e-tervisetõendeid (erandjuhtudel ka paberil, nt arstipoolse süsteemi rikke jms tõttu, mille arst peab hiljem digitaliseerima).

Kasutatud allikad: Tervisetõend autojuhile | Transpordiamet